Llocs per desconnectar a Barcelona

Dimarts, 17 de Novembre de 2020

Barcelona és una ciutat densament poblada, especialment en determinats barris. També és una ciutat amb molt de trànsit i, per tant, amb força soroll de fons. Com tota urbs activa i comercial, Barcelona pot generar estrès als que hi viuen i als que la visiten. Per això és important trobar racons a la ciutat en els quals poder relaxar-se i evadir-se. En aquest post anem a recomanar alguns d'aquests llocs per relaxar-se a Barcelona. Et bastarà deixar-te caure per algun d'ells per recuperar la calma i gaudir d'un temps de pau i assossec.

Platja de la Barceloneta

La Barceloneta és el barri mariner per excel·lència de Barcelona. O ho va ser en el seu temps, quan la pesca encara formava part del dia a dia de l'ciuad. Construït sobre una llengua de terra de forma triangular que s'endinsa en les aigües de l'mediterráno, aquest barri va ser construït al segle XVIII per donar cabuda en ell als barcelonins que, al barri de la Ribera, havien perdut les seves cases a l'construir-se la Ciutadella.

Aquest barri barceloní per relaxar-se és un barri de carrers estrets i rectilinis i està flanquejat a un costat pels vaixells que estan atracats al Port i per les platges. La platja de la Barceloneta, en un altre temps plena de xiringuitos, és avui un espai ideal per relaxar-se contemplant el mar o passejant per ella després d'haver menjat o tapeado en alguns dels múltiples restaurants i bars de tapes presents al barri.

la Barceloneta

jardí Botànic

El Jardí botànic, situat al Parc de Montjuïc, és un altre dels llocs ideals per desconnectar a BCN. En ell estan presents un bon nombre de les espècies vegetals pròpies de l'clima mediterrani. Visitar aquest lloc per oblidar l'estrès a Barcelona és visitar un paisatge en ple canvi. La direcció de l'Jardí Botànic de Barcelona intenta, cada any, reproduir en el seu viver noves espècies per incorporar-les a la riquesa vegetal d'el Jardí. De vegades, aquestes espècies s'adapten perfectament i sobreviuen. En altres, no. Però aquest treball disciplinat ha servit per demostrar que els paisatges de la conca mediterrània poden arribar a ser molt similars a alguns paisatges sud-africans, xilens, australians o californians.

En aquest fantàstic jardí, que té una superfície de 14 hectàrees, estan representades al voltant de 1.350 espècies vegetals. L'objectiu, però, és arribar a representar 4.000 espècies de tot el món. Totes les espècies que formen part de jardí s'agrupen segons la procedència. Intentar recrear artificialment els diferents ecosistemes naturals és una de les grans tasques que desenvolupa l'equip d'aquest fantàstic lloc per passejar a Barcelona.

parc Güell

Qui vulgui relaxar contemplant un fantàstic capvespre a Barcelona pot fer-ho en un dels racons més emblemàtics i fotografiats de la Ciutat Comtal: el Parc Güell.

L'autor d'aquest parc, el famós i genial arquitecte Antoni Gaudí, el va planejar inicialment com una ciutat-jardí a el més pur estil anglès. Convertit finalment al parc públic més famós de Barcelona i més visitat pels turistes, el Park Güell és un exemple magnífic per comprovar com Gaudí intentava unir natura i arquitectura en moltes de les seves obres.

De les quaranta cases unifamiliars que s'anaven a construir en les 15 hectarias de la propietat, pertanyent a l'milionari mecenes Eusebi Güell, només es van construir dos. Una d'elles, en la qual va arribar a viure l'arquitecte, és avui la Casa-Museu Gaudí. El parc inclou viaductes, porxos, camins, etc. tots ells dissenyats per l'arquitecte català, que va treballar en ell entre 1900 i 1914.

D'entre tots els racons d'aquest fantàstic lloc per relaxar a Barcelona podem destacar la seva escalinata amb el seu famós i colorit drac de ceràmica, el banc ondulat i ceràmic de la gran plaça i la sala hipòstila formada per 86 columnes que suporten el pes de l'esmentada plaça.

El Parc Güell va ser declarat Patrimoni de la Humanitat el 1984.

parc Güell

Parc de la Ciutadella

El Parc de la Ciutadella (Parc de la Ciutadella) és un dels pulmons de Barcelona. Rep el seu nom perquè ocupa el lloc que ocupava la ciutadella militar que Felip V va ordenar construir a Barcelona després de la Guerra de Successió. Per construir aquesta fortalesa militar va ser necessari enderrocar totes les cases que ocupaven aquell espai de barri de la Ribera. Les 4.500 persones que van ser desallotjades van ser traslladades, tal com hem indicat anteriorment, a un barri de nova construcció: la Barceloneta.

Després de la Revolució de 1868, la ciutadella va ser demolida. D'ella, en l'actualitat, només es conserven el Palau de Governador, la capella i l'arsenal. A l'edifici que feia les funcions d'arsenal és on en l'actualitat es troba la seu de Parlament de Catalunya.

En 1888, i amb motiu de l'Exposició Universal, es va construir el parc. En ell destaquen dues construccions molt cridaneres: la seva bella i monumental cascada i l'anomenat Castell dels Tres Dragons, que funciona actualment com Museu de Zoologia. Les seves extenses àrees enjardinades, els seus arbredes, el seu llac, el seu hivernacle i el fet d'albergar el Zoo de Barcelona converteixen el Parc de la Ciutadella en un racó ideal per desconnectar a la Ciutat Comtal.

Parc de l'Laberint d'Horta

El Parc de l'Laberint, ubicat a la zona nord de la ciutat, al districte d'Horta-Guinardó, és el parc més antic de la ciutat. Dissenyat l'any 1792 per un enginyer italià, ocupa els terrenys que van ser en el seu temps propietat de l'marquès de Llupià i d'Alfarràs, Joan Desvalls.

En l'actualitat, aquest romàntic jardí per relaxar-se a Barcelona ocupa 55 hectàrees. Aquestes es troben parcialment enjardinades seguint les directrius estilístiques dels jardins neoclàssics de l'època. Al jardí hi trobem placetes, parterres, grans arbres i una cascada.

El parc compta també amb una zona marcadament boscosa. Aquesta zona dóna a Parc de l'Laberint un aire marcadament romàntic i ple de racons en els quals oblidar-se de tot. Alguns d'aquests racons estan decorats amb escultures de caràcter mitològic. Al parc podem trobar també l'anomenada "Torre Sobirana". Aquest edifici no és altra cosa que una vella masia de segle XIV que, al segle XIX, va ser redecorada en estil arabesc.

Aquest parc per desestressar a Barcelona rep el seu nom de el laberint vegetal que, elaborat amb xiprers, serveix d'àrea d'entreteniment i joc.

Parc de Cervantes

Just a la banda de l'entrada de Barcelona per l'Avinguda Diagonal es troba un dels parcs menys coneguts i més atractius de Barcelona: el Parc Cervantes o, popularment, el Parc de la Rosaleda.

A aquest espai verd per relaxar a BCN se li crida popularment així perquè en ell s'exposen al voltant de 250 varietats de roses. En aquest parc barceloní hi ha roses i rosers de tot tipus, mida i color: vermelles, grogues, blaves ...

El Parc Cervantes, situat a l'exclusiu barri de Pedralbes, ocupa al voltant de 9 hectàrees de superfície. D'aquestes, 4 estan ocupades per la roserar pròpiament dita. En ella creixen al voltant de 10.000 rosers. La resta de l'espai és ideal per practicar fúting, ciclisme, gimnàstica, ioga a l'aire lliure, etc.

Palau Reial de Pedralbes

Proper a el Parc Cervantes, i amb entrada per l'Avinguda Diagonal, es troba el Palau Reial de Pedralbes, un ideal racó per oblidar-se de tot a Barcelona.

Situat al Districte de les Corts, aquest edifici va ser, originalment una finca rural a la que hi havia una masia (Can Feliu). Comprada la finca i una altra adjacent pel comte Eusebi Güell, va ser aquest qui va encarregar a l'arquitecte Joan Martorell la construcció d'un palauet d'aire caribeny. Aquest acompanyat d'una capella neogòtica, va ser envoltat d'uns esplèndids i bells jardins. Temps després, Güell va encarregar la reforma de la casa al seu arquitecte de capçalera: Antoni Gaudí.

El geni català es va encarregar d'aquesta reforma i va construir un mur de prop, així com els pavellons de porteria. També es va encarregar parcialment de dissenyar els jardins que envolten a l'palauet. En ells es van plantar diversos tipus de plantes mediterrànies (eucaliptus, pins, xiprers, magnòlies, palmeres ...), dues fonts i una pèrgola. Entre 1919 i 1931, el Palau de Pedralbes era la residència de la Família Reial Espanyola quan aquesta visitava la ciutat. A dia d'avui, el Palau alberga únicament la secretaria de la Unió per la Mediterrània. Això sí: passejar pels seus jardins segueix sent una bona manera de relaxar a Barcelona.

Font Màgica de Montjuïc

Montjuïc sencer és un magnífic espai per evadir-se en BCN. Ple de llocs per visitar (el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Castell, la Fundació Joan Miró, el Poble Espanyol, el Caixaforum, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Jardí Botànic, l'Estadi Lluís Companys, el Palau Sant Jordi, al Teatre Grec ...) i de jardins i racons per gaudir de l'aire lliure, hi ha un lloc, però, que adquireix, per la seva innegable atractiu turístic, una rellevància especial: la Font Màgica.

La Font Màgica de Montjuïc ofereix a qui pot contemplar-la en funcionament un meravellós i màgic espectacle de llum, música i aigua. Dissenyada per l'enginyer Carles Boigas i inaugurada amb motiu de l'Exposició Universal de 1929, la font té ni més ni menys que 7.000 milions de combinacions viables d'aigua i llum.

Per oferir aquest meravellós espectacle, ideal per deixar volar la imaginació i oblidar-se de l'estrès a Barcelona, la font posa en moviment 2.600 litres d'aigua que ballen i que són il·luminats a el ritme de tot tipus de cançons. Els qui desitgen gaudir d'aquesta meravella hauran de consultar els horaris en què s'ofereixen els espectacles, ja que varien molt al llarg de l'any.

Sens dubte, qualsevol d'aquests racons poden servir per relaxar a Barcelona. Desconnectar de l'estrès quotidià en qualsevol d'ells és senzill, però hi ha molts més. Podríem citar, per exemple, els Búnkes de el Carmel (situats al cim de Turó de la Rovira i que són les restes de bateries antiaèries utilitzades durant la Guerra Civil), o el recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau (obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner), o la carretera de les Aigües (un camí de fàcil accés que, emplaçat a la serra de Collserola, esdevé un magnífic mirador sobre la ciutat i en un espai ideal per passejar o practicar esport).

Podríem citar tots aquests racons i alguns més, però anem a deixar-te aquests vuit llocs per relaxar-se a Barcelona perquè escullis un d'ells i t'alliberis de l'estrès i de l'agitació de la vida d'urbanita.

fonts Montjuïc